Kippis keväälle!

Luonnontuote

Kippis keväälle!

Kevään ensimmäisiä luonnontuotteita on koivuista saatava mahla. Mahla-aika alkaa olla tältä keväältä ohi täällä Pohjois-Karjalassa, mutta pohjoisempana tätä luonnon omaa janojuomaa voi vielä valuttaa.

Mahlan valutuksen voi aloittaa, kun puun nestevirtaus käynnistyy keväällä. Tämä tapahtuu yleensä huhtikuussa, kun maan pintaosat alkavat sulaa ja puun juuret saavat maasta vettä. Mahlan valutusaika kestää yleensä noin kuukauden, toukokuuhun saakka. Valutusaikaan vaikuttaa se, kuinka nopeasti kevät etenee, sillä mahlan virtaus päättyy, kun lehtisilmut aukeavat. Valutuksen ajoitus vaatii siis kevään etenemisen seuraamista ja mahdollisia koeporauksia.

Mahlan keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Keruuta varten poratusta reiästä aiheutuu puuainekseen tummentumaa ja näin ollen puu ei kelpaa valutuksen jälkeen saha- tai vaneriteollisuudelle. Tämän vuoksi mahlan valutus kannattaakin tehdä vuosittain samoista puista.

Koska mahla on herkästi pilaantuva tuote, keruussa tulee huolehtia välineiden puhtaudesta ja kerätyn mahlan kylmäsäilytyksestä. Mikäli mahlaa ei käytä parin päivän sisällä, se kannattaa pakastaa.

Tuoretta tai pakastettua mahlaa voi juoda sellaisenaan tai käyttää veden asemasta esimerkiksi leivonnassa, siman teossa tai vaikkapa kesäisten juomien pohjana. Mahlaa voi lisäksi käyttää esimerkiksi saippuan valmistuksessa tai luonnonkosmetiikassa.

Kuinka sitä mahlaa sitten kerätään? Katso ohjeet alla olevasta videosta 😉

Jaa:
Back To Top