Välipalapatukat, resepti

Luonnontuote Reseptit Yleinen

Välipalapatukat, resepti

Välipalapatukka repussa on pelastus, kun nälkä yllättää reissussa. Patukat maistuvat myös koululaisille, joiden harrastukset alkavat heti koulun jälkeen. Kaupassa patukoita on vino pino erilaisia, mutta kaikissa tuntuu olevan joku vika: liikaa sokeria, liian esanssinen, sisältää makeutusaineita, liian ”karkkia” tai liian keksimäinen ja useimmat lisäksi kalliita.

Mutta eipä hätää, patukoita voi tehdä myös itse, jolloin sisällöstä saa mieleisensä. Meillä näistä välipalapatukoista tai paremminkin -paloista on tullut suosittuja, joten laitanpa reseptin jakoon!

Välipalapatukoiden teossa tarvittavaa välineistöä.

Välipalapatukat

 • 80 g kaurahiutaleita (tai muita hiutaleita)
 • 55 g pähkinöitä ja siemeniä (esim. hampun-, auringonkukan-, seesamin-, tms.)
 • 25 g kuivattuja marjoja tai hedelmiä (esim. pehmeitä karpaloita, taateleita, rusinoita, mustikoita tms.)
 • 45 g maapähkinävoita, sokeritonta
 • 30 g kotimaista hunajaa
 • marjajauhetta oman maun mukaan
 • mehua (esim. omena-, mustaherukka-, tms.)
 1. Rouhi pähkinät ja kuivatut marjat tai hedelmät.
 2. Sekoita käsin, puristellen kuivat aineet, maapähkinävoi ja hunaja ryynimäiseksi massaksi.
 3. Lisää mehua vähitellen seokseen, samalla hyvin sekoittaen. Lopeta mehun lisääminen, kun massasta saa puristettua koossa pysyvän pallon.
 4. Muotoile massasta käsin puristaen patukoita tai suupaloja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voit käyttää massan muotoiluun myös silikonisia muotteja. Paina massa tällöin tiiviisti muotteihin ja siirrä palat pellille.
 5. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10-20 minuuttia tai niin kauan, kunnes pinta saa hieman väriä. Paistoaika riippuu mm. lisätyn nesteen määrästä.
 6. Anna jäähtyä. Säilytä huoneenlämmössä, tiiviissä astiassa, esim. lasipurkissa.
Valmista välipalaa!

Kuvan patukoihin käytin pähkinäsekoitusta, kaurahiutaleita, seesamin- ja hampunsiemeniä, pehmeitä osmoosikuivattuja mustikoita, pehmeitä kuivattuja karpaloita, punaherukkajauhetta, maapähkinävoita ja hunajaa sekä mustaherukkamehua. Hampunsiemenet antavat mukavan poksuvaa rakennetta, mutta ovat melko voimakkaan makuisia, joten lasten patukoihin laitan niitä maltillisesti.

Välipalapatukoita voi tuunata oman mielensä mukaan vaihtelemalla siemeniä, hiutaleita ja muita lisukkeita. Kannattaa kokeilla myös muroja ja myslejä sekä nesteen korvikkeena vaikka marjasosetta. Massaan voi lisätä halutessaan myös mausteita.

Mitä raaka-aineita sinä aiot kokeilla?

Jaa:
Back To Top