Joko sima käy?

Luonnontuote Reseptit

Joko sima käy?

Vajaa viikko vappuun! Joko on sima tehtynä? Ei hätää, vielä ehtii.

Vaikka pääsiäiskoristeet roikkuvat edelleen pajunoksissa, uutta juhlaa jo pukkaa. Joka vuosi siman teko tahtoo jäädä viimehetkille, mutta tänä vuonna olen kerrankin liikkeellä oikeaan aikaan. Meillä yksi erä tehtiin jo pääsiäiseksi ja tänä vuonna kokeilin hieman muokattua reseptiä. Fariinisokeripussin ohjeesta poiketen korvasin valkoisen sokerin samalla määrällä hunajaa. Maku oli perinteiseen simaan verrattuna hieman eri, mutta juoma teki ainakin meidän perheessä kauppansa. Tätä lisää! Vappujuomaa aion lisäksi maustaa pakastetulla kuusenkerkällä, joka tuo juomaan varmasti lisää vivahteita.

Siispä tuumasta toimeen!

HUNAJAINEN VAPPUSIMA

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g hunajaa
  • 1-2 sitruunan mehu ja raastettu kuori (luomu)
  • (2 dl pakastettua kuusenkerkkää)
  • 1/5 tl tuorehiivaa
  • sokeria, rusinoita

Punnitse fariinisokeri ja hunaja ja laita ne sopivaan astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada se hunajan ja fariinisokerin päälle. Sekoita hyvin. Lisää loput vedestä sekä sitruunan mehu (ja kuusenkerkät). Mikäli käytät hyvin pestyjä luomulaatuisia sitruunoita, voit raastaa myös kuoren simaan. Anna seoksen jäähtyä. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää nestetilkkaan liuotettu hiiva.

Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Pullota puhtaisiin pulloihin ja lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Älä kierrä korkkeja liian tiukalle, sillä käymisen aikana paine pullossa kasvaa! Kun rusinat nousevat pintaan, sima on valmista juotavaksi. Tähän kuuluu huoneenlämmössä noin 3 vrk ja viileässä noin viikko. Säilytä valmis juoma viileässä.

Käytetty hunaja vaikuttaa lopputulokseen, sillä hunajan maku on riippuvainen keräysalueesta sekä kasveista, joista mesi on kerätty. Eri hunajalla tulee siis hieman erimakuista juomaa. Itse käytin omien mehiläisten hunajaa, jonka mesi on peräisin useista eri kasveista. Mielenkiintoista olisi kokeilla simaa vaikkapa tattarihunajasta, jonka maku on todella voimakas.

Koska siman kanssa täytyy ehdottomasti olla munkkeja, tässä ohje vielä niihin. Vaihtelua munkkeihin saa käyttämällä sokeroinnissa vaikkapa ruusulla tai syreenillä maustettua sokeria!

VAPPUMUNKIT

  • 1 muna
  • 2 rkl hienoa sokeria
  • 2 dl maitoa tai kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa)
  • 1 rkl hiivaa
  • n. 400 g vehnäjauhoja (noin 6,2 dl)
  • 1/2 dl sulatettua voita
  • rypsiöljyä tai munkkirasvaa (paistamiseen)
  • hienoa sokeria (pinnalle)

Vatkaa muna ja sokeri. Lisää joukkoon kädenlämpöinen maito, johon hiiva on liuotettu. Lisää vehnäjauhot ja voisula. Alusta taikina hyvin ja kohota liinan alla vedottomassa paikassa. Vaivaa taikinaa pöydällä, lisää tarvittaessa jauhoja. Jaa taikina osiin ja pyörittele ”pulliksi”. Kohota liinan alla.

Kuumenna öljy tai munkkirasva kattilassa. Varo ylikuumentamasta! Varaa lähettyville kattilan kansi, jolla voit tarvittaessa sammuttaa rasvapalon. Puhkaise kohonnut pulla keskeltä etusormilla ja venytä rinkuloiksi. Paista molemmin puolin rasvassa. Valuta munkeista liika rasva esim. talouspaperilla vuoratulla lautasella. Sokeroi munkit ja maista!

Näillä eväillä kohti vappua! Hauskaa vapun odotusta!

Jaa:
Back To Top