Kehäkukkavoide DIY

Luonnontuote Reseptit

Kehäkukkavoide DIY

Kehäkukkaa on perinteisesti käytetty voiteissa edistämään haavojen, palovammojen ja ihottumien paranemista. Kehäkukasta valmistettu öljy tai voide onkin oiva apu pakkasen kuivattamalle iholle, josta moni suomalainen kärsii talvella. Koska valmistamani voide herätti Instagramin puolella paljon kyselyjä, tässä ohje yksinkertaisen kehäkukkaöljyn ja -voiteen tekoon:

Tarvikkeet:

 • kuivattuja kehäkukan kukintoja
 • luomulaatuista öljyä, esim. manteliöljyä, neitsyt oliivi- tai rypsiöljyä
 • mehiläisvahaa, kookosöljyä tai molempia

Lisäksi:

 • lasipurkki uutoksen tekoon
 • siivilä ja/tai harso
 • öljyä varten lasipurkki tai -pullo
 • keittiövaaka
 • kuumuutta kestävä astia ja kattila
 • pieniä lasipurkkeja

Ohje:

Tee öljyuutos: Laita rapsahtelevaksi kuivatut kehäkukan kukinnot lasipurkkiin ja lisää purkki täyteen haluamaasi öljyä. Öljyksi käy esim. manteliöljy tai marketeista saatavat neitsyt oliivi- tai rypsiöljy. Sulje kansi löyhästi kiinni. Laita purkki kaappiin ja unohda se sinne vähintään pariksi viikoksi. Liian pitkää uuttoaikaa tulee kuitenkin välttää, ettei bakteeritoiminta käynnisty. (Vaihtoehtoisesti voit uuttaa kehäkukat öljyyn vesihauteessa miedolla lämmöllä noin 2 h.)

Siivilöi öljy tiheän siivilän tai harson läpi ja siirrä tiiviskorkkiseen lasipulloon tai -purkkiin.

Öljyä voi käyttää sellaisenaan ihonhoidossa. Jos haluat kiinteämpää voidetta, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Punnitse kehäkukkaöljy sekä kiinteät vahat tai öljyt kuumuutta kestävään astiaan. Mitä enemmän laitat kiinteitä vahoja tai öljyjä, sen kovempaa voidetta saat. Kokeilemalla oppii tekemään itselle sopivan voiteen. Lisään öljyyn yhteensä noin 20-50 prosenttia kovempia ainesosia, kuten mehiläisvahaa, kookosöljyä tai molempia, esim:

 • 60 g kehäkukkaöljyä
 • 20 g mehiläisvahaa
 • 20 g kookosöljyä

Laita astia vesihauteeseen eli vettä sisältävän kattilan päälle ja kuumenna vesihaudetta hellalla vain sen verran, että vahat ja öljyt sulavat. Muista sekoittaa, jotta koostumuksesta tulee tasainen.

Kaada voide purkkeihin ja anna jäähtyä.

Sulje kannet ja tee etiketit. Valmista käytettäväksi!

Jaa:
Back To Top