Kesä tuli, kesä meni: opiskelua

Yleinen1 kommentti artikkeliin Kesä tuli, kesä meni: opiskelua

Kesä tuli, kesä meni: opiskelua

Kesä ja syksy on ollut kiireistä aikaa opiskelujen parissa sekä kasvimaalla ja puutarhassa touhutessa. Blogiluonnoksia olen tehnyt useita mielessäni ja osan jopa tänne sivullekin, mutta yksikään ei ole päässyt julkaisuvaiheeseen. Harmittaa! Toivottavasti olette seurailleet sivun Instagramia ja Facebookia, joita olen pyrkinyt päivittämään säännöllisesti.

Yrtit

Kevät meni etäyhteyksien kautta opiskellessa ja kesäkuussa päästiin Kajaaniin paikanpäälle tositoimiin. Luonnontuotejalostajan opintoihin kuuluvan luonnontuotteiden talteenotto -opintokokonaisuuden yrttineuvojaviikko sisälsi neljä tiedontäyteistä päivää luonnonyrteistä ja opeteltavana oli reilut 150 luonnonkasvia. Viikko päättyi tenttiin, jossa kokonaisen kasvin tai kasvinosan perusteella oli tunnistettavana 40 kasvia.

Maastosta kerättiin opeteltavia kasveja näyttelyyn.
Tauko suon laidassa. Oikealla opettajamme Heli Pirinen Idea Nature Oy:stä.

Yrttiviikon jälkeen teimme kukin paikkakunnallamme kasvien keruuta ja käsittely, mm. fermentointia ja kuivaamista. Omana tavoitteena oli kerätä itselleni raaka-aineet talven tuotekehityksiä varten.

Marjat

Elokuun ensimmäisellä viikolla oli vuorossa marjat. Näissä lajimäärät olivat pienemmät, mutta uusia tuttavuuksiakin oli mm. mustakonnanmarja ja ruohokanukka. Ilokseni sain huomata, että vuosien takainen latinankielisten nimien pänttääminen ei ollut mennyt hukkaan, sillä lajien tieteellisiä nimiä alkoi putkahdella aivojen syvistä sopukoista. Tentissä lajit piti tunnistaa niiden suomenkielisillä nimillä, joko kasvin tai pelkän marjan perusteella. Läpi meni!

Sienet

Elokuun lopussa oli luonnontuotteiden talteenoton viimeinen lähijakso, jossa perehdyimme sieniin. Tämä osio vaikutti etukäteen haasteellisimmalta, vaikka yliopiston sienikurssi on käytynä… ei ihan lähimenneisyydessä kuitenkaan. Mukavassa seurassa lajien tunnusmerkit ja nimet jäivät kuitenkin mieleen. Tentistä selvisin hyvin, vaikka viimehetken pänttäys jäikin vähiin valmistamamme sieni-illallisen ja lievän ylensyönnin vuoksi.

Sellainen oli kesä 2020 opintojen vinkkelistä.

Jaa:

One thought on “Kesä tuli, kesä meni: opiskelua

  1. Hups!
    Kirjoituksen viimeinen versio oli jäänyt päivittämättä ja teksti oli keskeneräinen, mutta nyt pitäisi olla kunnossa!

Comments are closed.

Back To Top